【港超專版‧We’re Family】唐文大談湊B經

【港超專版‧We’re Family】唐文大談湊B經 2017年09月26日 00:29Tweet 東網電視更多新聞短片 再難纏的對手,傑志後衞唐建文於場上都有力一一化解,不過這位32歲的爸爸回到家中,面對兩位子女的「前後夾擊」卻被考起。當中3歲半的兒子「信信」已開始懂性,一舉一動尤其令「唐文」苦惱,但經過長年累月的「訓練」,「唐文」亦已領略出心得,湊仔其實唔難!唐建文與太太育有一子一女,外表看似是慈父的他原來對囝囝相當嚴格,更甘願在家中「做醜人」:「之前個個都話我會係慈父,但依家我有好多規矩,如果佢哋食飯唔坐定,或者冇禮貌,我都會執得較嚴,因為我有責任去幫小朋友諗後果。」即使管教嚴厲,但「唐文」表示「去到草地就冇規則」,任由囝囝周圍跑,他亦從不大聲呼喝,用獨特技巧解決囝囝扭計的煩惱:「佢唔肯做就唔理佢,我只會不斷重複要佢做嘅嘢,當佢發覺自己唔能夠得逞,就會變得好平靜,唔會成日亂嗌。」瞓前講古仔增加話題 講到與仔女增進感情,經常出外練習及比賽的「唐文」,自然比當全職家庭主婦的老婆「輸蝕」,他惟有想辦法多與囝囝相處,並透露加強父子互動的秘訣:「瞓覺前講古仔我覺得係必須,因為佢會主動發問,有機會擴展話題,所以依家就算我幾眼瞓,都會同佢講晒兩本故事書先瞓。」「唐文」亦笑言家中電視只是裝飾,會與囝囝「搵嘢玩」解悶,珍惜相處時光:「同佢一齊學新嘢係最開心,例如英文字母同砌積木,見到佢喺過程中好享受,我已經覺得好滿足。」 「想佢大個記得爸爸係球員」對於囝囝的將來,「唐文」沒有期望他要成為足球員,或在學業上取得成就,但有句話想與長大後的囝囝說:「我好鍾意佢嚟睇我踢波,我依家喺傑志競爭好大,佢哋係我進步嘅動力。我想繼續出場,延續佢嘅記憶,等佢長大後記得爸爸係足球員,話畀佢聽爸爸都有努力過,所有嘢都係要付出,付出未必有回報,不過唔付出就一定冇。」「唐文」為囝囝犧牲私人時間,多盒模型只好長存假天花內,他一邊笑指「最好佢快啲大,唔好阻住我」,轉頭又謂「惟有等佢大個一齊砌」,或者,這就是每名父親都有的矛盾。「性格小子」冧爆老竇「唐文」兒子「信信」年紀輕輕,不過已相當有性格,講起這位「性格巨星」的趣事,「唐文」更加哭笑不得:「佢第一日返幼稚園,講完Bye Bye就行入課室,完全冇唔捨得我;嚟球場睇我踢波就全程黑面,但又坐足睇晒90分鐘,完場問佢想唔想一齊影相,佢又唔講嘢,不過臨瞓前佢就講番感受,我做過咩佢都記得,真係好搞笑。」受訪當日「信信」在大坑東遊樂場玩得樂此不疲,一個足球已令他跑不停,精力充沛讓爸爸都有投訴:「唔知點解佢唔係好鍾意瞓覺,6點幾起身都可以玩到夜晚10點,我未見過佢自己行上床瞓覺。」最後「信信」難得開金口:「我以後都想嚟呢度同爸爸踢波。」相信「唐文」有多辛苦,聽見都「冧爆」啦!

分享更多閱讀請至以下|磷蝦油|地龍粉|力雪達|蜂王漿|膠股力|南極寶|芙婷寶|膠骨力|血栓溶解酵素|PPLS|地龍酵素|蜂王乳|保健食品|智勝王|蚯蚓粉|蝦紅素|青春元素|蝦青素|健康食品

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *