【港超專版】西丙人工奀 文家永返港圓夢

【港超專版】西丙人工奀 文家永返港圓夢 2017年09月19日 00:16Tweet 東網電視更多新聞短片 加油文家永! 「為咗夢想,你可以去到幾盡?」今夏轉投理文的文家永為了追逐足球夢,雖一度有機會在西丙B聯賽爭取一隊正選位置,最後卻因薪金問題離開,去季則以「半工踢」的兼職方式代表港會上陣,幸今季終獲球會賞識,一嘗當全職足球員滋味,為自己兒時夢想搏盡!父親是香港人、母親為威爾斯人的文家永(Daniel),自小便熱愛足球,他出戰西班牙丙B組的經歷,原來源於最初跟父親一個約定︰「原本阿爸希望我去英國讀大學,之後先試吓返嚟香港踢波,當時大學校隊有個教練識得個西丙教練,邀請咗幾個球員去西班牙試腳,經過季前集訓後,大約5至6個人一齊去咗西丙踢波,我就踢馬貝亞。」棄升西丙一隊因人工奀文家永一直努力爭取表現及機會,一度獲得馬貝亞提供由U23梯隊提升至一隊以及續約機會,但亦正正因為父母影響了他最後的決定︰「其實我都有諗過留喺西班牙踢波,踢到3、4月左右有機會同一隊主教練傾計,佢邀請我去一隊爭正選位置,但係暑假先發覺人工唔啱。雖然父母一直都好支持我,但係如果人工唔夠多,照顧唔到自己,咁會到佢哋唔公平。」去年夏天大部分港超球隊組軍接近完成的時候,Daniel才回到香港,之後重返在青年軍期間效力過的港會,由於球會僅以半職業姿態出戰港超聯賽,令他同時要兼任其他工作︰「自己喺港會踢完第一場後覺得自己有能力踢,所以同父母講唔想放棄呢個夢想,自己一路踢一路搵兼職做,教小朋友波、喺國際學校做體育老師等等。有時教完波或者返完學,夜晚7、8點仲要落球場練波都幾辛苦,但始終踢波係自己由細到大嘅夢想,所以一定唔會放棄。」投理文圓職業球員夢雖然Daniel今季於理文才正式展開全職球員生涯,不過他很快就能適應︰「喺西班牙踢波算係全職,因為日日都踢波同健身,同喺理文踢全職差唔多。我哋朝早日日練波,晏晝有機會就做gym。舊年踢兼職自己少機會加操,家練完波有時間就加操去改進自己,對自己將來好啲。」文家永希望自己能夠將在西班牙學到的應用出來,協助球隊爭勝︰「喺西丙嘅速度同港超差唔多,但係學識咗好多唔同踢法,例如球隊控波嘅能力,喺西班牙係會高啲,喺西班牙亦會多啲機會掂波。」------------------------------馮嘉奇大讚:好波又好品同樣曾在英國讀書的理文領隊馮嘉奇,對文家永讚不絕口︰「理文選擇球員,除咗睇球員技術外,更重要嘅係球員本身嘅品格同態度。文家永為人力求上進,態度積極,喺待人接物方面亦都係唔少年輕人學習嘅榜樣。其實上年佢喺港會時已經有留意佢,加上佢有身形同速度,所以季前好早就邀請佢加盟球隊,希望佢今季有唔錯嘅表現!」

分享更多閱讀請至以下|蜂王乳|保健食品|蜂王漿|蝦青素|健康食品|智勝王|蝦紅素|芙婷寶|南極寶|青春元素|膠股力|血栓溶解酵素|地龍酵素|PPLS|膠骨力|地龍粉|蚯蚓粉|力雪達|磷蝦油

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *